Agrion

Korentowikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Agrion on tieteellinen nimi, jota on käytetty sukunimenä sekä neidonkorennoille että tytönkorennoille. Kirjallisuudessa voidaan edellen tavata Agrion-nimeä, mutta selkeyden vuoksi suositus tällä hetkellä on käyttää vakiintuneita uusia sukunimiä.

Calvirmtla1.jpg
010607-20.jpg

Koko epämääräinen nimirevohka, jossa viimeistä sanaa ei ole vielä sanottu, menee jotakuinkin näin:

Carl von Linné luokitteli korennot sukuun Libellula aloittaessaan nykyaikaisen taksonomian peruspilarien rakentamisen. Tämän jälkeen Linnén laajoja sukuja ruvettiin sitten pilkkomaan pienemmiksi. Libellula jäi sukunimeksi hukankorennoille, ja muille ruvettiin keksimään uusia sukuja ja sukunimiä.

Agrion -nimeä käytti ensimmäisenä Fabricius vuonna 1775. Hän kertoi Agrioniin kuuluvan kaksi lajia, virgo ja puella, mutta ei kuvannut kumpaakaan lajia eikä nimennyt tyyppiyksilöä. Tästä seurasi se, ettei oikeastaan voitu olla varmoja siitä, mikä laji oli se, jonka mukaan nimi Agrion oli annettu. Vuonna 1810 Latreille oli päätynyt tulokseen, että Agrion-suvun holotyyppi oli neidonkorento ja nimennyt sen Agrion virgoksi, vuonna 1815 Leach oli puolestaan - ehkä tästä tietämättä - nimennyt neidonkorennot Calepteryxeiksi ("e" on tulkittu kirjoitusvirheeksi). 1800-luvun ajan seurailtiin tilannetta, jossa Agrionia käytettiin tytönkorennoille ja Calopteryxiä - nimi muuttui siis jossain vaiheessa - neidonkorennoille.

1890 Kirby-niminen heppu keksi käyttää nykyisin hyväksyttyä sääntöä, että senioriteetti määrittelee suvun, ja muutti Agrionin sukunimeksi neidonkorennoille ja keksi Coenagrionin tytönkorennoille. Tästä seurasi melkoinen kuohunta korentopiireissä, ja 1954 Montgomery päätteli Agrionin olevan validi nimi neidonkorennoille.

Ja niin lähemmäs 200 vuotta kirjallisuudessa käytettiin sekä tytön- että neidonkorennoista sekä tämänhetkisiä nimiä että Agrion-nimeä. Tilanne oli sekava, eikä aina voitu tietää mistä suvusta puhuttiin nimen Agrion yhteydessä. 1900-luvun puolivälissä tympääntyneet entomologit siirtyivät käyttämään tämänhetkisiä tieteellisiä sukunimiä - Calopteryx neidonkorennoille ja Coenagrion osalle tytönkorennoista - lähinnä selkeyden ja mukavuuden vuoksi, sillä keskustelu oli jo 1900-luvun alussa heilahtanut melkoisen henkilökohtaiseksi.

Nimi Agrion kummittelee vielä 1980-luvunkin julkaisuissa siellä täällä (sekä neidon- että tytönkorennoilla), ja niinpä kontekstin ja lajinimen lukeminen silloin, kun tähän nimitykseen sattuu törmäämään, on vähintäänkin suositeltavaa. Tämän sivun kirjoittaja voisi kuivakkaasti ihmetellä, miksi käyttää jo asemansa vakiinnuttaneiden nimien (Calopteryx, Coenagrion) sijaan tunteellisesti värittyneitä ja epäselviä nimiä. Sukunimenä se on mitä ilmeisimmin oikea neidonkorennolle, mutta aiheuttamansa hämmennyksen vuoksi kyseistä nimeä ei esimerkiksi uudemmissa eurooppalaisissa korentokirjoissa käytetä ollenkaan. Muutosta Agrionista Calopteryxiin ei ole kuitenkaan hyväksytetty nimistöä käsittelevässä elimessä International Code of Zoological Nomenclature.

  • Hovmöller, R. 2006: Molecular phylogenetics and taxonomic issues in dragonfly systematics (Insecta: Odonata)