Hatikkaohje
Yleistä
Hatikka on Luonnontieteellisen keskusmuseon ylläpitämä havaintopäiväkirja, johon voi tallentaa havaintoja kaikista eliöryhmistä. Hatikka -palvelu on uudistunut, tämä ohje koskee ns. vanhaa Hatikkaa osoitteessa http://vanha.hatikka.fi/. Suomen sudenkorentoseura suosittaa toistaiseksi tallentamaan havainnot vanhaan Hatikkaan, kunnes uuden Hatikan toiminnallisuus ja käytettävyys paranee.
Havainnot tallennetaan Hatikkaan havaintoerinä. Yhdessä erässä on tyypillisesti yhden havaintojakson, esimerkiksi yhden maastoretken tiedot. Tapoja tallentaa on useita, mutta nopein ja yksinkertaisin havaintojen tallennustapa on havaintolomake. Siinä havaintotiedot syötetään web-lomakkeelle, jossa on omat kenttänsä eri asioille. Lomakkeelta ne tallentuvat välittömästi Hatikkaan. Havaintolomakkeita on omansa Suomessa ja muualla maailmassa tehdyille havainnoille. Tässä ohjeessa käsitellään erityisesti suomalaisten sudenkorentohavaintojen tallentamista.
Rekisteröityminen
Havaintojen kirjaaminen Hatikkaan edellyttää rekisteröitymistä palvelun käyttäjäksi. Kun käytät Hatikkaa ensimmäistä kertaa, klikkaa etusivulta kohtaa "Rekisteröidy ja luo oma havaintopäiväkirja." Seuraavaksi sinun täytyy valita itsellesi jokin käyttäjätunnus ja valita salasanasi.
Havaintojen tallentaminen
Kun olet luonut käyttäjätunnuksen, kirjaudu Hatikan etusivulta sisään ja voit alkaa tallentaa ja selata havaintoja. Kun klikkaat sivun yläreunasta "tallenna havaintoja", valitse "tallenna havaintoja Suomesta" ja joko 10, 20, 30 jne havaintoriviä sen mukaan, miten monta havaintoa kirjaat yhteen havaintoerään.
- Havaintolomakkeen yläosaan kirjataan paikkaa koskevat perustiedot: luonnontieteellinen maakunta, kunta ja halutessa tarkempi sijainti sekä havaintopaikan biotooppi.
- Seuraavaksi yhtenäiskoordinaatit ilmoitetaan joko syöttämällä ne suoraan kartan oikealla puolella olevaan ruutuun ja painamalla "valitse" tai zoomaamalla karttaa ensin lähemmäksi haluttua kohdetta ja valitsemalla sen jälkeen joko 10x10km ruutu tai vielä tarkempi sijainti. On suositeltavaa ilmoittaa havainnot aina mahdollisimman tarkasti.
- Tämän jälkeen kirjoitetaan omaan kenttäänsä havaintopäivämäärä. Havaintoja voi syöttää myös pitemmältä havaintojaksolta, jolloin havaintoerälle annetaan alku- ja loppupäivämäärä.
- Havainnoijakenttään kirjoitetaan ainakin yhden havainnoijan nimi, mielellään kaikki. Hatikka antaa oletuksena siihen oman käyttäjätunnuksesi jo valmiiksi. Mikäli tiedät retkikavereittesi Hatikkatunnukset, käytä niitä. Näin he näkevät tallentamasi havainnot myös "omissa havainnoissaan". Seuran jäsenten tunnuksia on koottu omalle sivulleen. Eri havainnoijat erotellaan tässä kentässä puolipisteellä (#nimi1; #nimi2; Meikäläinen, Matti)
- Seuraavaksi pääset kirjaamaan itse havainnot. Lajinimen voit kirjoittaa joko suomeksi tai käyttää tieteellisiä nimiä tai molempia sekaisin. Sudenkorentoseuran kannalta kellonaika ei ole kovin tärkeä, mutta jokin arvio määrästä on usein hyödyllinen.
- Voit ilmoittaa kullekin havaintoriville vielä erikseen tarkemman sijainnin. Tämä on tärkeää etenkin silloin, kun tallennat havaintoja vain 10x10km ruudun tarkkuudella ja olet muiden tavallisempien havaintojen ohella havainnut esimerkiksi jonkin harvinaisen lajin. Kun klikkaat havaintojen tallentamisen aikana hiirellä karttaa, musta ristikko siirtyy kohtaa jota klikkasit. Saat tämän pisteen koordinaatit tallentumaan lajinimen perään klikkaamalla vihreätä ruutua, jossa on valkoinen ympärä. Katsopa malli viereisestä kuvasta.
- Kun olet kirjannut paikan kaikki havainnot (voit syöttää samaan lomakkeeseen myös muita havaintoja kuin sudenkorentoja, esim. kasveja tai perhosia), klikkaa "tarkista tiedot" lomakkeen alaosasta. Sen jälkeen Hatikan palvelin ilmoittaa, onko lomakkeen lajinimet kirjoitettu oikein tai puuttuuko jokin pakollinen tieto. Pääset sen jälkeen joko korjaamaan tietoja, lisäämään lisää havaintorivejä tai hyväksymään tiedot. Muista siis lopuksi klikata vielä "Tallenna tiedot".
Seuraavaksi palvelin ilmoittaa, että havainnot on tallennettu tietokantaan. Tämän jälkeen ne näkyvät automaattisesti esimerkiksi sudenkorentoseuran kotisivuilla olevissa lajinkuvaussivujen kartoissa.
Havainnon salaaminen: Hatikkaan voi tallentaa havainnon myös salattuna, joilloin se ei näy tavalliselle käyttäjälle, eikä piirry edes pisteenä Hatikan karttoihin. Havainnon salaaminen tapahtuu kirjoittamalla lajinimen perään merkki #. Suomen sudenkorentoseura ry on solminut Luonnontieteellisen keskusmuseon kanssa sopimuksen, jonka nojalla se saa käyttöönsä myös em. salatut havainnot. Ne voidaan välittää viranomaisille suojelutarkoituksissa, mutta niitä ei voi julkaista esimerkiksi Crenata -lehdessä siinä tarkkuudessa, että tarkka paikka tulisi ilmi.
Havaintojen selaaminen
Voit selata toisten tekemiä sudenkorentohavaintoja tai hakea pelkästään omista havainnoistasi klikkaamalla Hatikan etusivun valikosta "selaa havaintoja" ja sen jälkeen joko "Hae kaikista havainnoista" tai "Hae omista havainnoista".
Esimerkiksi voit hakea kaikki kuluvan vuoden neidonkorentohavainnot Vantaalta klikkaamalla "Hae kaikista havainnoista", kirjoittamalla "Laji" -kohtaan neidonkorento, "Kunta" -kohtaan Vantaa ja "Alkuaika" -kohtaan 20090101. Tämän jälkeen klikkaa sivun alareunasta "Näytä kaikki havainnot". Tämän jälkeen aukeavasta ikkunasta voit valita haluatko nähdä havainnot kartalla (klikkaa neidonkorennon rivin perästä "Suomi") tai haluatko tarkastella kaikkia havaintoja havaintolistana (klikkaa neidonkorennon rivin perästä "Näytä").
Havaintojen korjaaminen
Jos huomaat esimerkiksi määrittäneesi jonkin lajin väärin, havainnon pääsee korjaamaan etsimällä kyseisen havaintoerän klikkaamalla "Selaa havaintoja" ja sen jälkeen "Omat havaintoerät".
Etsi avautuvasta havaintoeräluettelosta kyseinen havaintoerä ja klikkaa sen rivin lopusta "Muokkaa". Havaintoerän kutakin riviä pääsee tämän jälkeen muuttamaan valitsemalla kyseisen rivin perästä joko "Muokkaa", "Poista" tai "Lisää" (ks. viereinen kuva). Jos esimerkiksi haluat vaihtaa lajinimen, klikkaa kyseisen lajinimen rivin perästä "Muokkaa", vaihda lajinimi ja paina sen jälkeen "Valmis". Tämän jälkeen havaintoerä pitää tallentaa uudestaan kuten ensimmäistä kertaa sitä tallennettaessa, eli muista klikkailla vielä uudestaan "Tarkista tiedot" ja sen jälkeen vielä "Tallenna tiedot", mikäli kaikki oli oikein.
Voit tallentaa havaintoerään äskeisessä muokkaustilassa myös lisää lajeja klikkaamalla alimman rivin lopusta "Lisää". Hatikka automaattisesti ehdottaa, että olet lisäämässä nimenomaan lajia joten pudotusvalikossa on oletuksena "Havainto". Kirjoita "Teksti1" -kenttään lajinimi ja "Teksti2" -kenttään yksilömäärä ja tämän jälkeen samat tarkistus- ja tallennustoimenpiteet kuten edellisessäkin kohdassa. Samalla tavoin voit myös muuttaa kuntaa, korjata koordinaattia tms.
Hatikan havaintoerien muokkaus on kuitenkin nykyisellään hivenen hankalaa, joten ennen uusien rivien liäämistä kannattaa lukaista yksityiskohtaisempia ohjeita Hatikan ohjesivulta.
Havaintojen kommentointi
Hatikkaan on lisätty mahdollisuus kommentoida toisten havaintoja. Kommentoinnin tarkoituksena on nostaa esille sellaisia havaintoja, jotka vaativat erityistä huomiota kun havaintoja tulkitaan tai käytetään esim. tutkimuksessa tai sudenkorentokatsausten teossa.
Jos huomaat havainnon, joka vaikuttaa jollakin tavoin virheelliseltä tai epätavalliselta (esim. määritys vaikuttaa virheelliseltä tai päivämäärä huomattavan aikaiselta/myöhäiseltä), voit lisätä kommentin, jossa kerrot perustellen mistä on kyse. Kommentti näkyy havainnoitsijan lisäksi myös kaikille muille käyttäjille, joten muista käyttää kohteliasta kieltä. Kommentin avulla havainnon tallentaja voi helposti korjata tekemänsä mahdollisen virheen tai vastata kommenttiin esimerkiksi kertomalla määritysperusteista.
Kommentoimaan pääsee hakutulostaulukon vasemmassa reunasta olevasta ikonista. Ikoni on harmaa, jos havainnosta ei ole kommentteja, ja vihreä jos kommentteja on. Jos kommentoit havaintoja, kirjaa kommenttiin perusteluineen millä tavalla havainto on huomionarvoinen, esim. "päivämäärä epätavallisen myöhäinen"
Jos sinun havaintojasi on kommentoitu, saat siitä ilmoituksen Hatikkaan kirjautumisen yhteydessä tervetulotekstin alle.
Hyödyllisiä vinkkejä
- Samalla tallenuslomakkeella voit osallistua myös moneen muuhun lajiston seurantahankkeeseen. Esimerkiksi vuonna 2009 kerätään erityisesti havaintoja ketoneilikasta, joten kirjoita havaintsi lajiluettelon loppuun, mikäli olet törmännyt niihin korentoretkilläsi. Valtakunnalliseen päiväperhosseurantaan voi myös ilmoittaa havaintoja samalla lomakkeella, lue tarkempi tallennusohje täältä.