Kirjallisuus
Siirry navigaatioon
Siirry hakuun
Kirjat
Kirjallisuus on korentoharrastuksessa tärkeää; miten muuten voisikaan tietää mitä näkee ja mitä jostain voi löytää? Ajan myötä korentoaiheiselle kirjallisuudelle myönnetyt hyllymetrit lisääntyvät salakavalasti. Eri aiheisia ja laatuisia kirjoja on vino pino, tässä luetellaan tärkeimmät.
- Karjalainen, Sami: Suomen Sudenkorennot, 2002/2010
- Tuorein suomalainen infopaketti, kuvat ja määritystietous jokaisesta Suomen korentolajista. Sisältää suuren määrän ajan tasalla olevaa hyödyllistä tietoa, hyvät levinneisyyskartat ja pitkän johdatuksen sudenkorentojen biologiaan. Paras suomalainen korentokirja, suomalaiselle korentoharrastajalle erittäin suositeltava teos. Valokuvakirja. Uusin painos 2010 käsittelee useampia lajeja ja on aiempaa painosta muutenkin laajempi.
- Valle, K.J: Sudenkorennot, 1952.
- Suomalaisen korentokirjallisuuden klassikko, määrityksellisesti erinomainen ja pikkutarkka teos. Sisältää myös toukkakaavan. Vain vähän piirroksia, ei valokuvia. Etsittävä divareista, joista useimmiten löydettävissä halvalla (~10e).
- Askew, R.R: The Dragonflies of Europe, 2004
- Euroopan korentokirjallisuuden klassikkoja, suurikokoinen ja ehkä hieman vaikeasti lähestyttävä opas jossa käsitellään laajalti Euroopan korentolajistoa. Lähes pakollinen lisä aktiiviharrastajan hyllyyn, antaa huomattavan määrän tarkempaa määritystietoutta ja sisältää toukkakaavan. Ensipainos 1988, uudessa painoksessa lisäykset vain erikseen, joten esim. levinneisyyskartat ovat vain erittäin viitteellisiä. Kuvat pääosin viivapiirroksia, lopussa välttävät väritaulut.
- Dijkstra, K-D: Field Guide to the Dragonflies of Britain and Europe, 2006
- Tuorein eurooppalainen korento-opas, maastokokoinen. Käsittelee kaikki Euroopan lajit ja omalaatuiset alalajit. Pääosin erinomaisia piirroskuvia, jonkin verran valokuvia. Osassa kuvitusta pikku eroavaisuuksia suomalaisiin korentoihin nähden - esim. siniukonkorento - ja kartat suuresta mittakaavastaan johtuen viittellisiä. Maastoharrastajalle must, aloittelijallekin loistohankinta.
- Brooks, S: Field Guide to the Dragonflies and Damselflies of Great Britain and Ireland
- Ns. "pikku-Dijkstra" - kuvitus suurilta osin samaa kuin Euroopan korento-oppassa 2006. Käsittelee Britten saarten lajistoa. Hyvät lajikuvaukset, ja ekologiset kuvaukset erittäin kattavat ja laajat. Sisältää suppean toukkakaavan.
- Powell, D: A Guide to the Dragonflies of Great Britain
- akvarellikirja, runsaasti eloisaa kuvitusta. Käsittelee Britten saarten lajeja. Määritysteknisesti em. opuksia vähemmän mielenkiintoinen, mutta korennot näyttävät siltä miltä ne "näyttävät luonnossa".
- Corbet, P: Dragonflies: Behavior and Ecology of Odonata, 1999
- Korentojen ekologiaa käsittelevä laaja teos.
Artikkelit
Sudenkorennoista, varsinkin suomalaisista lajeista ja niiden biologiasta, löytyy myös paljon tietoa erilaisten lehtien ja muiden julkaisujen kautta. Näiden etsiminen on usein hankalaa, ja Suomen sudenkorentojen julkaisuviitteet kattava teos on valmisteilla (Hämäläinen 2006, suull.). Ajantasaisin tieto maailman sudenkorentojen tilasta ja mm. Euroopan lajien levinneisyydestä on koottu näihin julkaisuihin.