Raportti Viikin sudenkorennoista 2006

Korentowikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Raportti Viikin 2006 sudenkorennoista

Petro Pynnönen

Mennyt kesä oli mielenkiintoinen korentovuosi Helsingin Viikissä. Tämä johtui paljolti siitä, että allekirjoittanut oli tiiviisti maisemissa ja retkeili alueella varsin paljon. Kesä oli aurinkoinen, ja sopivia retkikelejä oli runsaasti. Koska asun itse Herttoniemessä ja tein työmatkat Töölöön polkupyörällä, reittini vei usein Viikin läpi. Viikiksi lasken alueen, joka rajautuu seuraavasti: etelässä rajana on Itäväylä ja Hiihtomäentie, idässä Siilitie ja Viikin peltojen itäreuna, pohjoisessa n. Lahdenväylä, lännessä noin Kyläsaarentie ja Hämeentie. Alueesta jonkinlainen kuva tässä: [1] (Kuvasta rajautuu nippanappa yläreunassa pumiliopaikka pois) Kävin Viikissä vuonna 2006 ensi kertaa korentoretkellä 10.6. ja viimeisen kerran 29.10. Näiden välillä retkeilin alueella 49 kertaa.

Vanhankaupunginlahden vähäsuolainen murtovesi on hyvin rehevää ja ilmeisen vähähappista, joten siinä ei pystyne elämään kuin karaistuneimmat lajit. Kesäisin lahden murtovesialueilla ei juurikaan lennä sudenkorentoja. Alueella on muutamia makean veden lampareita, kooltaan aarista 40 aariin. Runsaslajisin ja yksilömääriltään runsain on Kyläsaaren täyttömaalla oleva lampare (15a), joka itse asiassa lienee osin murtovettä. Tämän lammen erottaa merestä täyttömaa, jonka läpi vesi ilmeisestikin tihkuu korkean veden aikaan. Kyläsaaren täyttömaan muilla lampareilla ei elä korentoja, ja lampareet ovat juuri joutumassa rakentamisen alle. Muut Viikin lampareet ovat Pornaistenniemen piilokojun edessä oleva allas(40a, ajoittain murtovettä?) Säynäslahden suuren ruovikon sisällä olevat luoksepääsemättömät lampareet, Säynäslahden Keinumäen reunalla oleva Säynäslampare (3a), Koetilan reunassa oleva Saunapellonpuiston lampi(8a) ja Herttoniemen palstojen vieressä oleva ns. palstalampare(1-2a,) Virtaavia vesiä alueella ovat Vantaanjokisuu ja muutamat purot / ojat. Näistä ehdottomasti parhaimmaksi korentopaikaksi paljastui viime kesänä Viikinoja, joka Taka-Viikissä on vielä melko puhdas. Puro on vastikään ruopattu ja siihen on padottu pieniä lampareita, kooltaan 3-5a. Virtavesilajit puuttuvat alueelta kuitenkin kokonaan. Retkeilyni keskittyi 2006 Taka-Viikinojan lisäksi makean veden lampareiden ympäristöön, sillä näillä paikoilla on runsain korentofauna.

Vuonna 2006 havaitsin Viikissä 22 lajia sudenkorentoja. Neljä lajia oli Viikille ’uusia’: vihertytönkorento, eteläntytönkorento, keritytönkorento ja sulkakoipikorento. Uusia lainausmerkeissä siksi, että minulla ei ole alueen lajistosta tietoa kuin yhden korentoselvityksen verran. Lisäksi litteähukankorento ja vaskikorento tulivat allekirjoittaneelle ensi kertaa vastaan Viikissä. Viikin korentolistalla on nyt 26 lajia. Vuonna 2006 tapaamattomia, aiemmin tavattuja, lajeja olivat keihästytönkorento, siniukonkorento, isolampikorento ja täplälampikorento. Siniukonkorentoja havaittiin useasti ja se lisääntynee puistolampareessa Toukolassa Hämeentien ’väärällä’ puolella, eli aivan alueen rajalla.

Lajikohtainen katsaus(jos havainnoijaa ei mainittu, se on PPy):

Sirokeijukorento Lestes sponsa Havaintoja 3.7.-1.9. väliseltä ajalta. Vähissä, vain Kyläsaaren lampareella kymmenittäin, muualla yksittäisiä. Lentokausi loppui varhain.

Okatytönkorento Enallagma cyathigerum Havaintoja 10.6.-2.8. väliseltä ajalta tyypillisesti vain Kyläsaaresta ja Pornaistenniemestä. Normaali esiintyminen, huippu 7.7. tuhansia yksilöitä Kyläsaaren lampareella. Katosivat nopeasti; viimeiset Kyläsaaressa 2.8. kymmeniä, 16.8. ei enää yhtään.

Vihertytönkorento Coenagrion armatum Havainto kesäkuulta Saunalahdelta Kivinokasta (H.Murdoch). Lisäksi 7.7. 1/ Taka-Viikki, Viikinojan ns. pumiliolampareella. Uusi laji Viikille.

Eteläntytönkorento C. puella Kaksi havaintoa Taka-Viikistä Viikinojan varresta: 30.6. 2/ Viikinojan varren lampareet, 3.7. 1/ Viikinojan ns. pumiliolampareella. Uusi laji Viikille.

Sirotytönkorento C.pulchellum Havaintoja 10.6.-12.7. välisenä aikana. Ei massaesiintymisiä, max kymmeniä / paikka / päivä. Hävisi aikaisin. Vrt elokuussa 2004 vielä tavallinen.

Isotytönkorento Erythromma najas Havaintoja vain Kyläsaaresta ja Pornaistenniemestä ajalta 10.6.-5.7.. Enimmillään kymmeniä yksilöitä.

Hoikkatytönkorento Ischnura elegans Viikistä löytynyt vain Kyläsaaresta ja Naurissalmesta(Herttoniemen ja Kulosaaren välistä). Nyt havaintoja ajalta 10.6.-13.9.. Ekat 10.6. 2’/ Kyläsaaren lampareella, viimeinen tai viimeisiä sinnitteli Naurissalmessa 13.9. asti (30.8. 1/ , 11.9. 1/ ja 13.9. 1/ ). Ja mikäs oli sinnitellessä kun kesäiset säät jatkuivat aina syyskuun loppuun saakka.

Keritytönkorento I. pumilio Neljä havaintoa samalta paikalta samoista(?) yksilöistä: 30.6. 1/ Taka-Viikki, Viikinojan alin padottu lampare, 3.7. 1/ , mahdollisesti useampia, 5.7. 1/ ja 7.7. 2/1. Havainnot jäivät vuoden ainoiksi koko Suomesta!

060707 Iscpum kn Taka-Viikki.jpg

Kuvissa vasemmalla koiras, oikella naaras. Taka-Viikki 7.7.06

Sulkakoipikorento Platycnemis pennipes Yksi yllättävä havainto: 16.6. 1’/ Kyläsaaren avomaa-alueella matalassa kasvillisuudessa kymmenien muiden Tsygopterojen kanssa. Veteen matkaa 100m, lähimpään virtaavaan veteen n.1km. Laji ei elä Vantaanjoen suuosissa. Uusi laji Viikille, toistaiseksi ainoa virtavesilaji.

Kirjoukonkorento Aeshna cyanea Vain kuusi havaintoa kymmenestä yksilöstä, kaikki Herttoniemen palstalampareelta tai sen läheisyydestä. Laji lisääntyy alueella ilmeisesti vain tällä lampareella ja Säynäslahden lampareella. Ensimmäinen 7.7. /1’ kuoriutunut, ei lentokykyinen. Viimeinen jo 20.8..

060707 Aescya n Herttoniemi.jpg

Juuri kuoriutunut kirjoukonkorentonaaras 7.7.06 Herttoniemi. Lisää kuvia tästä linkistä: [2]

Ruskoukonkorento A. grandis Havaintoja 3.7.-13.9. väliseltä ajalta, yhteensä vaivaiset 23 yks! (Esim vuonna 2004 Säynäslampareella 10.8. ja 13.8. 80 yks.). Hävisi aikaisin, syyskuulta vain kaksi havaintoa: 13.9. 1 yks. Pornaistenniemi ja 1 yks Saunapellonpuiston lampi.

Etelänukonkorento A. mixta 27 havaintoa 19.8.-8.10. väliseltä ajalta. Ensimmäinen 19.8. 1/ Herttoniemen palstoilla, viimeinen 8.10. 1/ Fastholma. Havaittiin yhdeksässä paikassa 1—6 yks. kerrallaan. Parhaimmillaan syyskuun lopussa lajia saattoi havaita missä vain alueella. Näin esim 22.9. ja 24.9. molempina päivinä 7 yks pyörälenkillä Viikkiin. Tyypillisin tapaamispaikka oli reheväkasvuisten paikkojen yllä (kompostiaumakasoilla ja viljelypalstoilla), mutta laji lentää myös yllättävän avoimilla paikoilla, kuten Viikin peltojen keskellä. Osa havainnoista on tehty kotipihallani väljällä kerrostaloalueella. Määritetyistä 30 oli koiraita, 5 naaraita. Kokonaisyksilömäärää ei voi arvioida, sillä havaituista osa lienee samoja. Pari tandemissa havaittiin kolmasti; 27.8. (JM,PPy), 24.9. ja 2.10., näistä ainakin kaksi ensimmäistä parittelevia.

Rannikkoukonkorento A. serrata Kaksi havaintoa naaraasta Taka-Viikistä Viikinojalta: 5.7. /1 ja 23.7. /1 Viikinojaan muniva. Lisäksi 3 yks. Pornaistenniemessä 25.7. (JK)

Vaskikorento Cordulia aenea 5.7. 2/ Pornaistenniemi, piilokojun ruovikkopolulla ja kanavan yllä.

Välkekorento Somatochlora metallica Ajalta 20.6.-25.7. kahdeksan havaintoa yhdeksästä yksilöstä (PPy, JK). Muniva naaras 30.6. Vantaanjoen varressa Viikintien sillan kohdalla.

Täpläkiiltokorento S. flavomaculata Kolme havaintoa: 3.7. 1/ Säynäslahden patotiellä, 10.7. 1/ Kyläsaari ja 12.7. 1/ Pornaistenniemi.

Ruskohukankorento Libellula quadrimaculata Esiintyi harvakseltaan alueella, tavallinen vain Pornaistenniemen lampareella, jossa enimmillään kymmeniä yksilöitä (mm. 20.6. ja 5.7.). Muualta alle 20 yksilöä yhteensä koko kautena 10.6.-25.7..

Litteähukankorento L.depressa Yksi havainto ruopatun puron varresta: 3.7. 1/ Taka-Viikki, Viikinoja.

Merisinikorento Orthetrum cancellatum Kaksi havaintoa kesäkuun lopulta: 20.6. 1’ Herttoniemen viljelypalstoilla ja 21.6. 1”/ Saunalahdella. Laji ei lisääntyne lahdella, vaan vaeltaa jostain hieman ulompaa alueelle.

Tummasyyskorento Sympetrum danae Ensimmäiset aikaisin: 30.6. 2’/ Taka-Viikki. Nämä olivat juuri kuoriutuneita matalasta lätäköstä Viikinojan vierestä. Lätäkössä vesi oli hyvin lämmintä lämpimän kesän takia. Lätäkkö kuivui myöhemmin heinäkuussa kokonaan. Määrät normaaleja, enimmillään yhdellä retkellä näkyi n.30 yks 17.9.. Lensi hyvin myöhään, lokakuulta kaksi havaintoa: 8.10. 2/ Fastholmassa ja vielä 18.10. 1/ Purolahdella. Lokakuussa ei ollut juurikaan muita hyviä lentosäitä.

Elokorento S. flaveolum Hyvin niukka esiintyminen, vain neljä havaintoa: 25.7. 1’/ Kyläsaari, 20.8. 1/ Ryönälahti ja 2/1 Herttoniemen viljelypalstat, sekä 27.8. /1 Fastholma.

Punasyyskorento S. vulgatum Normaali esiintyminen. Ensimmäiset ennätysaikaisin samasta lämpimästä lätäköstä kuin tummasyyskorennotkin: 5.7. 2’/ Taka-Viikki.7.7. paikalla 5 yksilöä. Muualta ensimmäiset 23.7.. Suurempia määriä ei havaittu, enimmillään kymmeniä yks. per paikka. Lokakuussa vielä tavallinen, hämmästyttävästi vielä 18.10. n. 30 koirasta lennossa Purolahdella, mukana kaksi tandemia, joista ainakin toinen pari paritteli ja muni vielä kesäisen oloisesti. Tämä jäi kuitenkin viimeiseksi havainnoksi, sillä säät olivat huonot myöhemmin syksyllä.