Toimintasuunnitelma 2009

Korentowikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomen sudenkorentoseura ry

TOIMINTASUUNNITELMA 2009

1. Yleistä

Suomen sudenkorentoseura ry (jatkossa ”seura”) on vuonna 2006 perustettu valtakunnallinen yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää sudenkorentojen tutkimusta, suojelua ja harrastusta sekä toimia alan tutkijoiden ja harrastajien yhdyssiteenä Suomessa. Tarkoituksensa toteuttamiseksi seura järjestää kokouksia ja muita sudenkorentoihin liittyviä tilaisuuksia, kokoaa, arkistoi ja julkaisee sudenkorentohavaintoja, tukee jäseniään havainnointi ja tutkimustoiminnassa, antaa lausuntoja, tiedottaa alansa asioista sekä toimii yhteistyössä muiden järjestöjen ja viranomaisten kanssa.

2. Tutkimus

Seura edistää sudenkorentohavaintojen keruuta, joilla on tärkeä merkitys esimerkiksi uhanalaisten lajien kannan kehityksen arvioinnille. Havaintojen keruun pääasiallisena välineenä on luonnontieteellisen keskusmuseon (LTKM) Hatikka -järjestelmä, jonne tallennettujen sudenkorentohavaintojen käyttöoikeudesta on sovittu LTKM:n kanssa. Seura toimii myös tutkijoiden ja harrastajien yhdyssiteenä ja tuo julki uusia sudenkorentojen levinneisyyteen, käyttäytymiseen ja ekologiaan liittyviä havaintoja ja tiedottaa alan uusista tutkimuksista. Seura tarjoaa myös foorumin sudenkorentotutkimusten julkaisemiseen joko verkkosivuilla tai jäsenjulkaisussaan.

3. Suojelu

Seura antaa lausuntoja kaavoitushankkeisiin sekä muihin maankäyttöön vaikuttaviin hankkeisiin, joilla voi olla vaikutusta uhanalaisten ja/tai rauhoitettujen sudenkorentolajien kantoihin. Seura toimii asiantuntijana yhteistyössä erilaisten viranomaisten kanssa, jotta sudenkorentojen suojeluun liittyvissä kysymyksissä päätöksenteon tukena olisi paras mahdollinen tietämys sudenkorentojen ekologiasta ja esiintymispaikoista. Jäsenistöltä saatavat havainnot ovat merkittävä "pääoma" uhanalaisten lajien suojelussa. Seura käynnistää vuonna 2009 sudenkorentojen suojeluhankkeen, joka tähtää sudenkorentojen kannalta arvokkaan alueen hankkimiseen ja rauhoittamiseen. Seura kartoittaa vuoden aikana mahdollisia kohteita, yhteistyökumppaneita ja rahoituslähteitä suojeluprojektille sekä julkaisee aihetta käsittelevän esitteen.

4. Harrastus

Seura järjestää retkiä ym. tapaamisia vuoden 2009 aikana. Tapaamisissa korentoharrastajat voivat vaihtaa kokemuksia sudenkorentojen elinpaikoista, havaittavuudesta, valokuvauksesta ym. asioista. Seura tiedottaa erilaisista harrastusvälineistä (määritysoppaat, haavit yms.) ja niiden saatavuudesta aina kun jotain uutta ilmenee. Seura käynnistää pienimuotoisen jäsenille tarkoitetun harrastusvälineiden välittämisen. Yhdistys tarjoaa myös määritysapua sudenkorennoissa.

5.Tiedotus

Seura jatkaa ja kehittää edelleen sähköistä tiedottamista. Valtaosalla jäsenistöä on toimiva internetyhteys ja menetelmä on niin nopeudeltaan kuin kustannustehokkuudeltaankin ylivertainen kaikkiin muihin vaihtoehtoihin verrattuna. Seura ylläpitää kotisivuja sekä sähköpostilistaa. Seura kuitenkin toimittaa kokouskutsut ym. tärkeät tiedotteet kirjeitse niille jäsenille, jotka eivät ole ilmoittaneet sähköpostiosoitettaan tätä tarkoitusta varten. Seura julkaisee Crenata -jäsenlehteä, johon on koottu merkittävimpiä sudenkorentohavaintoja, määritysartikkeleita yms. harrastukseen liittyviä asioita. Ajankohtaisissa sudenkorentoihin liittyvissä asioissa seura julkaisee omia tiedotteitaan joukkoviestimien käytettäviksi. Seura kannustaa jäseniään pitämään sudenkorentoasioita esillä paikallisissa ja valtakunnallisissa medioissa sellaisella tavalla, joka vastaa seuran tarkoitusta. Seuran sudenkorentonäyttelyä pyritään kierrättämään erityisesti sellaisissa kaupungeissa, joissa se ei ole vielä ollut. Seuran verkkosivujen ulkoasua parannetaan ja sisältöä täydennetään vuoden 2009 aikana. Seuran kotisivut ovat paras saatavilla oleva suomenkielinen korentojen määritystietoutta ja harrastamista käsittelevän sivusto.

6. Jäsenmäärä

Seuran tavoitteena on jäsenmäärän kasvattaminen. Vuoden 2009 alussa seuran jäsenmäärä oli 97 varsinaista jäsentä.

7. Hallinto ja talous

Hallitustyöskentelyssä byrokratian osuus pyritään pitämään mahdollisimman kevyenä. Seura noudattaa toiminnassaan yhdistyslakia ja muita rekisteröitynyttä yhdistystä sitovia lakeja. Varainhallinnan laillisuus ja selkeys on läpinäkyvää ja tinkimätöntä.