Kulku-ukonkorento

Korentowikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kulku-ukonkorento
Tieteellinen luokittelu
Lahko: Sudenkorennot (Odonata)
Alalahko: Aitosudenkorennot (Anisoptera)
Heimo: Ukonkorennot (Aeshnidae)
Suku: Anax Leach 1815
Laji: ephippiger Burmeister 1839

Kulku-ukonkorento (Anax ephippiger) on tavattu Suomessa vain kerran.

Aeph Paimio 3.jpg

Kulku-ukonkorento Paimio Spurilanlampi 24.5.2014 Kuva: Reijo Vikman. Lajin erottaa sormusukonkorennosta kaksiväristen silmien ja keskiruumiin, sekä takaruumiin kuvioinnin perusteella. Kuvasta näkyvät päältä ruskeat silmät, yläosasta ruskea, alaosasta vaalea keskiruumis, ja takaruumiin kolmen viimeiset jaokkeen voimakkaat vaaleat kuviot, jotka eivät ole niin silmiinpistävät sormusukonkorennolla. Takaruumiin etuosassa sinistä väriä on vain yläpuolella.

Aeph Paimio 4.jpg

Sama yksilö Paimio 24.5.2014 Kuva: Reijo Vikman. Sinisen satulan väritys näkyy parhaiten tässä kuvassa. Siivet ovat samoin tasaisesti rusehtavat, sormusukonkorennolla ruskea väri keskittyy siiven keskiosaan.

Ulkonäkö ja tunnistaminen

Keskikokoinen ukonkorento. Keskiruumis ruskea, alapuolelta vaihtelevasti kellertävä. Takaruumis ruskea - harmahtavan ruskea ja sen yläharjalla kulkee keskellä tumma juova. Silmä päältä ruskea, alta vaalean vihreä. Koiraan takaruumiin toinen jaoke on päältä silmiinpistävän kirkkaan sininen.

Laji muistuttaa paljon sormusukonkorentoa, mutta eroaa siitä lämpimämmän ruskean yleisvärityksen ja silmien ruskean värin perusteella. Koiraan sininen 'satula' on vain takaruumiin yläharjalla, eikä koko jaokkeen korkeudelta kuten sormusukonkorennolla. Naaras on väritykseltään tasaisen ruskea, alapuolelta selvästi kellertävä.

Elinympäristö

Rehevät järvet ja lammikot.

Esiintyminen

Tavattu Suomessa toistaiseksi vain kerran, 24.5.2014 Paimion Spurilanlammella. Eteläeurooppalainen ja pohjoisafrikkalainen laji, joka vaeltaa suurin joukoin vuosittain. Vaelluksen ajoittuu Välimeren seudulla lopputalveen ja Keski-Euroopassa huhti-toukokuulle. Tavallisesti kevään säät ovat liian kylmiä, jotta vaellus ylettyisi Pohjolaan asti. Periaatteessa lajin voi tavata Euroopassa missä kuussa tahansa.

Lajista on Pohjoismaista vain muutama havainto, ja kulku-ukonkorento on muun muassa ainoa Islannissa tavattu sudenkorentolaji. Ruotsissa laji ol tavattu kolmasti, Norjassa kahdesti ja Tanskassa kerran. Samana päivänä kuin Suomen ensihavainto, 24.5.2014, laji havaittiin Ruotsin puolella Röderissä, vain 35km Suomen rajalta.

Kuvia

Anaephk.jpg

Kulku-ukonkorento (Anax ephippiger) koiras. 31.3.2011 Eilat, Israel. Nuorehkon koiraan väritys ei ole vielä täysin kehittynyt. Kuva: Petro Pynnönen


Anaephn.jpg

Kulku-ukonkorento (Anax ephippiger) naaras. 26.3.2011 Ovda, Israel. Nuorehkon naaraan väritys ei ole vielä täysin kehittynyt. Kuva: Petro Pynnönen

Lähteet

Karjalainen, S. 2010: Suomen sudenkorennot. Uudistettu laitos. Kustannusosakeyhtiö Tammi.
Epitheca - trollsländebloggen http://epitheca.blogspot.fi/2014/06/om-det-tredje-svenska-fyndet-av-brun.html