Keijukorennot

Korentowikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Isokeijukorento
Tieteellinen luokittelu
Lahko: Sudenkorennot (Odonata)
Alalahko: Hentosudenkorennot (Zygoptera)
Heimo: Keijukorennot (Lestidae)

Keijukorentoihin Lestidae kuuluu Suomessa kaksi sukua ja neljä lajia.

Lesspomtla1.jpg

Sirokeijukorentokoiras on sinihärmäinen, ja selkä ja takaruumis ovat metallinkiiltoiset. Siivet ovat keijukorennoille tyypillisessä asennossa. Kuva: Tommi Laurinsalo

Näistä lajeista isokeijukorento (Lestes dryas) ja sirokeijukorento (Lestes sponsa) ovat keskenään hyvin samankaltaisia lajeja. Kummankin koiraat ovat metallinvihreitä ja sinihärmäisiä, naaraiden ollessa pääosin vain metallinvihreän ja vaaleamman vipevöimiä. Lestes-keijukorennoille tyypillistä on pitää siipiään takaruumiin molemmille puolille levitettyinä noin 45 asteen kulmassa. Isokeijukorento suosii erilaisia pienvesiä, varsinkin ajoittain kuivuvia, ja on harvinainen ja paikoittainen. Sirokeijukorento puolestaan on erittäin monentyyppisissä pienvesissä esiintyvä erittäin yleinen laji. Kolmas Lestes-laji, hentokeijukorento, on hyvin samankaltainen kuin sirokeijukorento, ja on tavattu Suomesta vain kerran.

Keijukorentojen neljäs laji, idänkirsikorento (Sympecma paedisca), poikkeaa kahdesta yllämainitusta keijusta niin paljon, että sitä on vaikea uskoa samaan heimoon kuuluvaksi. Idänkirsikorento on pieni ruskea tikku, joka taittaa levossa siipensä aina jommallekummalle puolelle takaruumista. Siipitäplät ovat pitkät ja ruskeat, ja ne osuvat levossa vain osittain päällekäin. Vaaleanruskeassa ruumiissa on tummempaa kuviointia; ajan kanssa korento tummuu lähes yksiväriseksi ja silmät muuttuvat sinisiksi.

Syyskesän valossa nuori idänkirsikorentokoiras näyttää lähinnä ruskealta oksanpätkältä. Kirkkonummi 8/06, kuva: Sulka Haro.


Lestes-keijukorennot talvehtivat munina ja kuoriutuvat keväällä. Toukkakehitys on erittäin nopeaa, vain joitain viikkoja. Kummatkin lajit aloittavat varsinaisen lentokautensa vasta heinäkuussa ja voivat jatkaa sitä pitkälle syyskuuhun asti. Idänkirsikorento on puolestaan Euroopan pitkäikäisin sudenkorento (sukulaisensa S.fuscan kanssa): aikuinen kuoriutuu syyskesällä, lentää syksyn, talvehtii aikuisena ja lähtee liikkeelle keväällä heti sään niin salliessa - lajia on tavattu Suomessa lennossa jo maaliskuussa! Keväällä talvehtineet korennot parittelevat ja toukkakehitys käydään läpi noin kahdessa kuukaudessa.