Sirolampikorento

Korentowikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sirolampikorento
Tieteellinen luokittelu
Lahko: Sudenkorennot (Odonata)
Alalahko: Aitosudenkorennot (Anisoptera)
Heimo: Varsinaiset sudenkorennot (Libellulidae)
Suku: Leucorrhinia Brittinger 1850
Laji: albifrons Burmeister 1839
Levinneisyys

<hatikkakartta queryid="2951.448" taxon="3959" width="250"/>

Rauhoitettu laji!

Sirolampikorento (Leucorrhinia albifrons) muistuttaa ulkonäöltään lummelampikorentoa ja on tämän tavoin rauhoitettu luonnonsuojelulain nojalla.

DSC 0052.jpg

Koiras, Espoo. Kuva: Jukka Toivanen

Ulkonäkö ja tunnistaminen

Takaruumiin pituus: 22-27 mm, kokonaispituus: 33-39 mm.

Lampikorennoksi laji on helposti tunnistettavissa kirkkaista siivistä, valkoisesta naamasta ja pienestä, eloisasta ja vilkkaasta olemuksesta.

Takaruumis on siro, koiraalla siniharmaa tyvi lummelampikorennon tavoin, naaraalla takaruumiin päällä hentoja pitkulaisia keltaisia viiruja. Siipitäplä musta, siiven kärjessä siipitäplän vieressä vaaleaa suonitusta. Valkoiset perälisäkkeet.

Koiras: Melko helppo tunnistaa. Takaruumis vain lievästi kärjestään leventynyt, ei laakea ja mailamainen kuin lummelampikorennolla. Naama valkoinen. Keskiruumis karvainen, pohjaväriltään tumman siniharmaa. Takaruumis lähes musta, sen tyvi laajalti siniharmaa. Samankaltainen väritys on ainoastaan lummelampikorennolla.

Naaras ja nuori koiras: Pohjaväri lähes musta. Naaraan takaruumis lähes tasapaksu tikku, keltaisia kuvioita 2.-6. jaokkeissa. Selkäpuolella vain hyvin kapeita ja heikkoja vaaleita pitkittäisviiruja 4.-6. jaokkeissa, erotuksena lummelampikorentoon jolla paksumpia täpliä. Toisinaan sirolampikorentonaaraan takaruumissa voi olla keltaisia kuvioita vain 2.-3. jaokkeissa. Sirolampikorennolla keskiruumiin olkajuovat ovat kapeammat kuin lummelampikorennolla. Naaras voidaan sekoittaa jopa tummasyyskorentoon!

Elinympäristö

Suolammet, järvenlahdet ja muut seisovat vedet, myös hitaasti virtaavat joet. Kuoriutumisen jälkeen sirolampikorennot hakeutuvat jopa 2km etäisyydelle lisääntymisalueistaan saalistamaan metsän keskellä oleville avoimille kalliolaikuille, sorakuopille, metsäteille, kesantopelloille yms.

Esiintyminen

Yleinen maan etelä- ja keskiosissa. Pohjoisin havainto Oulusta. Lentoaika kesä - elokuu. Aikuisia on tavattu 28.5. - 20.9. välisenä aikana.

Muuta

Rauhoitettu luonnonsuojelulain nojalla. Mainittu Luontodirektiivin IV(a) -liitteessä, jossa luetellut lajit edellyttävät tiukkaa suojelua. Lisääntymispaikkojen hävittäminen ja heikentäminen on kiellettyä.

Kuvia

Leucorrhinia albifrons sulka haro 1.jpg

Sirolampikorentokoiras. Kuva: Sulka Haro

Leualbnaar1.jpg

Sirolampikorennon naaras on erittäin tumma. Kuva: Petri Metsälä

Leualbnaarpyyd.jpg

Sirolampikorennon naaraan kuvioinnit ovat hyvin pieniä, haalean keltaisia, vertaa esim. tummasyyskorentoon. Tämä yksilö joutui haaviin vahingossa. Pohja 8/05. Kuva: Janne Koskinen

Leualbkuor2.jpg

Kuoriutuva sirolampikorento. Kuva: Petri Metsälä

070520 Leualb Espoo.jpg

Sirolampikorennon toukka. Erona lummelampikorentoon heikommat selkäpiikit. Erona täplälampikorentoon heikompi selkäoka 8. jaokkeessa ja pitkä sivuoka 9. jaokkeessa. Vatsapuolen tummat juovat ovat heikot sirolampi- ja lummelampikorennoilla.

Lähteet

  • Dijkstra, K.-D. 2006: Field Guide to the Dragonflies of Britain and Europe.
  • Valtonen, P. 1980: Die Verbreitung der finnischen Libellen. - Notulae Entomologicae 60: 199-215
  • Askew, R. 2004: The Dragonflies of Europe
  • Karjalainen, S. 2002: Suomen Sudenkorennot