Ajankohtaista 2007

Korentowikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jouluaikoja ja uuden kauden odotuksia! Talven pimeydessä on hyvää aikaa perehtyä vaikkapa kirjallisuuteen, tehdä suuruudenhulluja suunnitelmia ensi vuodelle tai kirjoittaa unohtuneita havaintoja Hatikkaan. Halutessaan voi lähteä vaikkapa toukkaretkelle! Seuraavan korennonlentoon on kuitenkin vain vajaat neljä kuukautta.

--JK 18. joulukuuta 2007 kello 18.10 (UTC)


Vuonna 2007 tehtiin peräti yhdeksän uutta maakuntahavaintoa sudenkorennoista. Lisäksi tietoon on tullut muutamia vuonna 2006 tehtyjä uusia maakuntahavaintoja. Vuoden 2006 mielenkiintoisimmat havainnot on koottu omalle sivulleen.

Tänä vuonna syyskuun loppupuoli oli poikkeuksellisen lämmin, ja se näkyi myös sudenkorentojen lentoajoissa. 1.10. tavattiin lennossa kolme sellaista lajia, joita ei aiemmin ole lokakuun puolella havaittu: sirokeijukorento, suoukonkorento ja välkekorento. Näistä ja muista havainnoista löydät lisää tietoa "Havainnot" -osiosta.

--Mäkinen 5. lokakuuta 2007 kello 07.48 (UTC)


Sudenkorentojen lentokausi alkaa olla lopuillaan.

Syyskuun aikana on havaittu vielä 19 lajia sudenkorentoja, mutta jäljellä ovat enää muutamat sitkeimmät lajit. Syyskorennot ja ukonkorennot lisääntyvät edelleen, mutta muiden lajien joutsenlaulut alkavat olla laulettu.

Jos vielä tulee aurinkoisia päiviä, kannattaa toki vielä lähteä retkelle. Etelärannikolla on tänä vuonna löytynyt runsaasti etelänukonkorentoja ja niitä lentää vieläkin runsaasti. Ehkäpä verikorentojakin voisi vielä löytyä loppukesän vaelluksen jäljiltä. Viimeisiä sinnittelijöitä voi löytyä mitä yllättävimmistä lajeista. Sami Karjalainen on koonnut listan myöhäisimmistä havaintopäivistä ja se on luettavissatästä linkistä. Seitsemän lajia on tänä syksynä jo havaittu ennätysmyöhään. Suomessa on lokakuussa havaittu vielä 10 lajia sudenkorentoja, marraskuussakin 1. Lisää havaintoja havaintosivulla.



24.-26.8.2007 retki Pyhtään Ristisaareen

Ristisaaressa on tarkoitus etsiä mahdollisia etelästä saapuvia sudenkorentoharhailijoita sekä selvittää saaren sudenkorentolajistoa.

Lähtö tapahtuu Kotkan Sapokasta vuoroveneellä Pyhtään Kaunissaareen perjantaina kello 19.00, josta jatkamme matkaa Ristisaareen järjestetyllä venekyydillä. Paluu Kotkaan sunnuntaina noin kello 15.00. Ristisaareen on mahdollisuus tulla myös lauantaina, jolloin täytyy itse kustantaa venekyyti välille Kaunissaari-Ristisaari.

Saaressa on vain nuotiovarustus (tai varauksesta lintuasemamökit ja ilman varausta bunkkerimajoitus), joten mukaan tarvitaan telttavarustus ja omat eväät. Juomavesi on syytä tuoda mukana mantereelta. Alle 15 vuotiaat vain vanhempien seurassa.

Vuorovene Sapokka-Kaunissaari-Sapokka maksaa 16 euroa. Seuran jäsenille jatkokuljetus Kaunissaari-Ristisaari-Kaunissaari on ilmainen, mutta ei seuran jäseniltä peritään 10 euron (lapset 5e) määräinen maksu.

Ilmoittautumiset Petri Metsälälle puh. 0504226349 tai sähköpostitse: petri.metsala@elisanet.fi.

Ristisaaresta lisää tietoa osoitteesta: http://www.birdlife.fi/kyly/ valitse -> lintupaikat-> Ristisaari.

Tervetuloa!



14.8.2008 Loppukesän aikana on tehty lukuisia hienoja sudenkorentohavaintoja! Etelänukonkorennon ja idänkirsikorennon lisääntyminen on todistettu ensimmäistä kertaa Suomessa, uusia maakuntahavintoja on tehty runsaasti ja harvinaista verikorentoa on löydetty runsaasti uusilta paikoilta.

Nyt onkin oiva hetki kerrata verikorennon, etelänukonkorennon ja idänkirsikorennon tuntomerkit ja lähteä etsimään niitä Etelä-Suomesta. kannattaa olla avoimin mielin liikkeellä, näitä voi löytyä sisämaastakin ja entuudestaan tuntemattomilta paikoilta!

Tarkemmin em. havainnoista havaintosivulla

--Mäkinen 14. elokuuta 2007 kello 08.30 (UTC)



21.7.2007 Korentoretki Lopen ja Tammelan ylänköalueelle. Jussi Mäkinen vetää päiväretken Lopen ja Tammelan alueella. Tavoitelajistona sorjahukankorentoa, hoikkasinikorentoa, isoukonkorentoa sekä tavallisempaa virtavesi- ja suolajistoa. Kokoontuminen klo 09:00 Hämeen luontokeskuksen pihalla, Tammelassa. Ahtaudutaan kimppakyyteihin ja suunnataan ensimmäisille kohteille n.10km päähän. Paluu kelien mukaan n. klo 16-18. Omat eväät ja saappaat/kahluusandaalit mukaan!

Ajo-ohje luontokeskuksen pihalle: http://www.luontoon.fi/page.asp?Section=1369

Jos saavut myöhässä paikalle, ota yhteys Jussi Mäkiseen (040-5761097), niin saat opastuksen muun ryhmän luokse.

--Mäkinen 12. heinäkuuta 2007 kello 22.45 (EEST)


9.7.2007 Tänä vuonna useat sudenkorennot ovat aloittaneet lentonsa aikaisemmin kuin koskaan aiemmin. Ennätyksellisen aikaisin on tavattu seuraavat 13 lajia: neidonkorento (Calopteryx virgo), eteläntytönkorento (Coenagrion puella), okatytönkorento (Enallagma cyathigerum), keritytönkorento (Ischnura pumilio), idänkirsikorento (Sympecma paedisca), ruskoukonkorento (Aeshna grandis), siniukonkorento (Aeshna juncea), pihtijokikorento (Onychogomphus forcipatus), purokorento (Cordulegaster boltonii), täpläkiiltokorento (Somatochlora flavomaculata), litteähukankorento (Libellula depressa), sirolampikorento (Leucorrhinia albifrons) ja täplälampikorento (Leucorrhinia pectoralis). Lisäksi ennätyksellisen aikaisin on havaittu myös lajilleen määrittämätön sini-/rannikkoukonkorento (Aeshna juncea/osiliensis).

Seuraavat viisi lajia ovat sivunneet vanhaa aikaisuusennätystään: sirotytönkorento (Coenagrion pulchellum), hoikkatytönkorento (Ischnura elegans), sulkakoipikorento (Platycnemis pennipes), kirjojokikorento (Ophiogomphus cecilia) ja hoikkasinikorento (Orthetrum coerulescens).

Tarkemmin em. havainnoista havaintosivulla.

--Mäkinen 9. heinäkuuta 2007 kello 19.19 (EEST)



8.7.2007 Keritytönkorento (Ischnura pumilio) tavattiin ensimmäistä kertaa Etelä-Savon luonnontieteellisessä maakunnassa: 1 koiras Lappeenranta, Hanhijärvi (Jere ja Jouko Rantanen).

--Mäkinen 9. heinäkuuta 2007 kello 14.11 (EEST)


6.6.2007 Eteläntytönkorento (Coenagrion puella) tavattiin ensimmäistä kertaa Etelä-Hämeen luonnontieteellisessä maakunnassa: n.25 koirasta ja 2 naarasta Lahti, Kujala (Jussi Mäkinen).

--Mäkinen 9. heinäkuuta 2007 kello 14.11 (EEST)



4.6.07 Ruskohukankorentoja on tänä kautena havaittu erittäin runsaasti. Tero Ilomäki havaitsi 1.6. upean massaesiintymisen Virolahdella.

Ruskohukankorento TILO.jpg

Massoittain ruskohukankorentoja Virolahdella, kuva Tero Ilomäki. Klikkaa kuvaa nähdäksesi se suurempana.

Mikäli havaitset samankaltaisen esiintymän, kirjoita muistiin ainakin paikka, päivämäärä, massalajit ja karkea arvio runsausluokasta ja säätiedot.

JK 4. kesäkuuta 2007 kello 19.13 (EEST)



25.5.07 Sudenkorentokausi on käynnissä jo ainakin Vaasan korkeuksilla saakka. Kahdeksan toukkana talvehtivaa lajia on jo tavattu lennossa. Näistä okatytönkorento sivusi vanhempaa aikaisuusennätystään 20.5. Espoossa. Toistaiseksi eteläisen Suomen ilmat ovat olleet sen verran epävakaiset, että suuria korentomassoja ei vielä tapaa kaukana kuoriutumispaikoilta. Aurinkoisena hetkenä reheväkasvuiselta rantaluhdalta voi kuitenkin jo tavata kolminumeroisen määrän sudenkorentoja. --Mäkinen 25. toukokuuta 2007 kello 10.11 (EEST)



24.5.07 Suomen sudenkorentoseura järjestää yhdessä Luonto-Liiton Uudenmaan piirin kanssa sudenkorentokurssin. Kurssi alkaa 24.5. klo 18 luennolla, jossa on asiantuntija johdattelemassa sudenkorentojen mielenkiintoiseen maailmaan. Paikka Nuorten Luontotalo, Mechelininkatu 36, Helsinki.

Katso lisätietoja tapahtumakalenterista

--Mäkinen 15. toukokuuta 2007 kello 08.48 (EEST)


12.5.2007 Sudenkorentokausi lähti käyntiin myös toukkana talvehtivien lajien osalta. Euran Koskeljärvellä tavattiin 12.5. isolampikorento. Aikuisena talvehtivaa idänkirsikorentoahan on jo lennellyt maaliskuusta alkaen pitkin etelärannikkoa. --Mäkinen 15. toukokuuta 2007 kello 08.48 (EEST)


26.4.2007 Suomen Sudenkorentoseura Ry järjestää valokuvanäyttelyn Helsingin rautatieasemalla 7. - 12.5.2007. Näyttelyssä esitellään suomalaisten sudenkorentoharrastajien parhaita valokuvia korennoista.

Lisää tietoa sivulla Valokuvanäyttely 2007. JK 26. huhtikuuta 2007 kello 20.47 (EEST)

____________________________________________________________________

15.4.2007 Vapo kaavailee arvokkaan Hyvinkään Kurkisuon ottamista turvetuotantoon, kts. [Linkki Suomen luonnonsuojeluliiton uutiseen]. Alueella liikkuneita tai liikkuvia korentoharrastajia pyydetään ilmoittamaan Kurkisuon korentohavaintonsa Hatikkaan tai korentolistalle. JK 15. huhtikuuta 2007 kello 19.10 (EEST)

[Allekirjoita addressi Kurkisuon säilyttämisen puolesta]

____________________________________________________________________

15.4.2007 Suomen sudenkorentoseuran kevättapaamisessa Jaalassa ei tapahtunut kauheuksia. Tapaaminen sujui iloisessa hengessä. Toimintana oli mm. toukkaretkeilyä, saunomista, kuvien katselua ja illanviettoa. Toukkaretkellä havaittiin mm. jokikorentojen ja purokorentojen toukkia. Lisää kuvia löytyy täältä. --JK 15. huhtikuuta 2007 kello 19.03 (EEST)

____________________________________________________________________

25.3.2007 Kausi alkoi! Porkkalan Lillkanskogissa kevään ensimmäiset idänkirsikorennot. Paikalla nähtiin toistakymmentä yksilöä lennossa (PPy,JK), samoin kevään ensimmäinen tandemlento (SH). Tiedote

____________________________________________________________________

25.2.2007 Seuran vuosikokous 2007 järjestettiin 24.2. Pauligin huvilalla Helsingissä. Osanottajia oli 13, illan ohjelmassa käytiin sääntöjen määräämät asiat, valittiin uusi hallitus ja tämän jälkeen katsottiin Sami Karjalaisen kuvia suomalaisista korennoista ja Matti Hämäläisen lyhyt ja avartava kuvakavalkadi kaakkois-Aasian korentofaunasta. Sulka Haro piti vielä leikkimielisen määrityskuvakilpailun. --JK 26. helmikuuta 2007 kello 11.55 (EET) ____________________________________________________________________

24.2.2007 Suomen sudenkorentoseura ry:n sääntömääräinen vuosikokous ns. Pauligin huvilalla, osoitteessa Mechelininkatu 36, Helsinki klo 16. Sääntömääräisten asioiden lisäksi ohjelmassa on lisäksi leikkimielinen sudenkorentojen määrityskilpailu ja muita korentokuvaesityksiä. Tarkemmin ohjelmasta sähköpostilistalla ja jäsenille lähetettävissä kutsuissa. --Mäkinen 5. helmikuuta 2007 kello 11.07 (EET)