Elävien sudenkorentojen käsittely

Korentowikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tässä lyhyesti elävien sudenkorentojen käsittelystä.

Pelisääntöjä

Eläviä sudenkorentoja käsiteltäessä tulee muistaa seuraavat säännöt:

Käsittelystä

Aikuinen sudenkorento pyydystetään useimmiten haavilla. Haaviin joutuneet aitosudenkorennot ovat melko avuttomia, hentosudenkorennot sen sijaan voivat jopa kävellä huolimattomasti suljetusta haavista pois. Haavista poistettaessa ollaan varovaisia eikä murjota korentoa eestaas.

Isojen ukonkorentojen ja pienempienkin aitosudenkorentojen puraisu voi nipistää, mutta ei ole edes kiusallinen.

Sudenkorentoa pidetään kiinni siivistä. Siivet nostetaan yhteen keskiruumiin päällä ja puristetaan hellästi kiinni toisiinsa. Tällöin korento ei vahingoita itseään ja on helposti kuvattavissa. Korentoa ei pidä pitää kiinni jaloista, sillä jalat ovat hennot ja varsinkin hentosudenkorennoilla voivat helposti katketa.

24 Aesjun k pieni.jpg

Näin pidetään kiinni aitosudenkorentojen siivistä. On makuasia, pidetäänkö aitosudenkorentojen siivistä kiinni sormenpäillä vai sormensivuilla, mutta pienikokoisia hentosudenkorentoja tulisi pitää kiinni sormen sivuilla. Rasvaisista ja hikisistä sormista ja erityisesti sormenpäistä jää korentojen siipiin helposti mähnää.

Korennonkasittely.jpg

Sormenpäilläkin voi pitää halutessaan kiinni. Kuva: Janne Koskinen

Huom! Teneraalit, eli vastakuoriutuneet korennot, ovat hyvin herkkiä ja siivet ovat vielä pehmeät. Tällaisia korentoja ei tulisi käsitellä laisinkaan!

Tarkastelun jälkeen korento asetetaan mieluiten aurinkoon luonnonmukaisella alustalle. Korento voi lentää saman tien matkoihinsa tai jäädä hetkeksi paikalleen.

Lähteet

Karjalainen, S: Suomen sudenkorennot, 2002